Asst. Prof. Walairut Chantarapanont
ผศ.ดร. วลัยรัตน์ จันทรปานนท์
Tel :
+66-2562-5013
E-mail :
walairut.c@ku.ac.th
Education :
Ph.D.(Food Science and Technology), University of Georgia
M.S.(Food Science and Technology), University of Georgia
Research Areas :
Food microbiology
Food safety
Education
 

Ph.D.(Food Science and Technology), University of Georgia

M.S.(Food Science and Technology), University of Georgia

วท.บ. (เกียรตินิยม) (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

   
Research Areas
 

Food microbiology

Food safety

Food sanitation (GMP & HACCP)

Traditional fermented food product development

   
Current Researches
 

Development of Antibacterial Hand Wash Detergent with Mixture of Turmeric, Cinnamon, Clove and Sweet Basil Essential Oil

Development of vegetable washing liquid product using clove oil to reduce bacteria on fresh cut produce

Survival and Growth of E. coli O157:H7 in Nham, and Effectiveness of Thermal Inactivation

Development of Kimchi Paste for Thai Consumers

Development of Anti-bacteria Hand Cleansing Gel by Using Turmeric Extract

   
Special Research Units
 

PD-FIP : Product Development with Food Ingredients and Process

   
Courses
 

01054243 การวัดค่าปัจจัยคุณภาพทางชีวภาพ

01054244 ปฏิบัติการวัดค่าปัจจัยคุณภาพทางชีวภาพ

01054464 จุลชีววิทยาสำหรับการพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054459 โครงงานพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054492 ทักษะและจรรยาบรรณสำหรับวิชาชีพวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054544 การวัดค่าโดยใช้เครื่องมือเพื่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054652 ส่วนผสมในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

   
Publications and Presentations
 

Porndarun Junlakun, Vichai Haruthaithanasan, Penkwan Chompreeda, Walairut Chantarapanont, "Study of Physico-Chemical Properties of Hom Mali Brown Rice Flour Extract Powder and Optimum Concentration in Aspergillus niger Culture Media", Kasetsart Journal (Natural Science) 44 (2) (2010) 262-270

Walairut Chantarapanont, Sunee Nitisinprasert, "Survival of Shiga toxin-producing E. coli (O157:H7 and non O157:H7) and Effectiveness of microwaving in Nham", Securing Global Food Safety in 14th Australian Food Microbiology Conference and 2nd IAFP Asia Pacific Symposium on Food Safety (2011)

Walairut Chantarapanont, Sunee Nitisinprasert, Joseph F. Frank, "Survival of Shiga Toxin-producing Escherichia coli (O157:H7 and Non-O157:H7) and Effectiveness of Thermal Inactivation by Microwaves in Nham (Thai Fermented Sausage)", Kasetsart Journal (Natural Science) 46 (6) (2012) 966-977

Suttida Sonthisawate, Walairut Chantarapanont, "Study of optimum ratio of Khaomak yogurt ice cream", The 2nd International Conference on Food and Applied Bioscience (2014)

Walairut Chantarapanont, "Gamma-Aminobutyric Acid Production in Fermented Soybean", The 1st International Symposium on Microbial Technology for Food and Energy Security (2013)