Asst. Prof. Withida Chantrapornchai
ผศ.ดร. วิษฐิดา จันทราพรชัย
Tel :
+66-2562-5018
E-mail :
withida.c@ku.ac.th
Education :
Ph.D. (Food Science), University of Massachusetts
วท.ม. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Research Areas :
Color and color evaluation
Optical properties of food and non-food emulsions
Education
 

Ph.D. (Food Science), University of Massachusetts

วท.ม. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

วท.บ. (เทคโนโลยีทางอาหารและชีวภาพ) จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย

   
Research Areas
 

Color and color evaluation

Optical properties of food and non-food emulsions

Development of natural colorant from local produces

Sensory evaluation

   
Current Researches
 

Development of natural colorants from Mao fruits

Influence of food additives on sensory characteristics of food products

   
Special Research Units
 

หน่วยวิจัยทางประสาทสัมผัสและผู้บริโภคแห่งมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

PD-FIP : Product Development with Food Ingredients and Process

   
Courses
 

01054542 สีและการประเมินค่า

01054544 การวัดค่าโดยใช้เครื่องมือเพื่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054341 การวัดค่าปัจจัยคุณภาพทางเคมีและกายภาพ

01054343 ปฏิบัติการการวัดค่าคุณภาพทางกายภาพ

01054447 ปฏิบัติการการประเมินค่าคุณภาพทางประสาทสัมผัส

   
Publications and Presentations
 

Mahannop, N., Chantrapornchai, W., Haruthaithanasan, V., Sukatta, U. and Rugthaworn, P. (2014). Quality and stability study of lovastatin compound extracted from fermented red rice by Monascus purpureus TISTR 3003. Proceedings of 2014 International Congress on Chemical, Biological and Environmental Sciences, Kyoto, Japan. 906-914.

Wetanee Suravanichnirachorn, Withida Chantrapornchai, Vichai Haruthaithanasan, Udomlak Sukattaand Chokchai Aekatasanawan. (2014). Stability Study of Natural Colorant Powder from High Anthocyanin Purple Corn Cob Hybrid (KPSC 901) and Its application in Food Product. The Proceeding of 52nd Kasetsart University Annual Conference (Subject: Agro-Industry). February 5-7, 2014. pp.279-286 (in Thai).

Mahannop, N., Chantrapornchai, W., Haruthaithanasan, V., Sukatta, U., Rugthaworn, P. and Khacharat, L. (2013). Optimization of cultivation parameters for higher lovastatin production by Monascus purpureus. Proceedings of the 13th ASEAN Food Conference, Singapore. Addendum.

Busaba Yongsamith, Panida Thongprodis, Worawan Klinsupa, Withida Chantrapornchai, and Vichai Haruthaithanasan. (2013). Fermentation and Quality of Yellow Pigments from Golden Brown Rice Solid Culture by a Selected Monascus mutant. Applied Microbiology and Biotechnology. 97(20), 8895-8902.

Pinruthai Tiengpittayagorn, Withida Chantrapornchai, and Hathairat Rimkeeree. (2012). Texture improvement of soybean meal cake by gluten. The 25th National Graduate Research Conference. October 4-5, 2012. Silpakorn University pp. 3335-3345.