Research

Achieving advanced knowledge in Agro-Industry through research

SPECIAL RESEARCH UNITS

The Faculty of Agro-Industry at Kasetsart University is driven to build knowledge through diverse backgrounds of the faculty members. Our research areas focus throughout agro-industry value chains to address society’s major challenges for well-being.

Dr. Prakit Sukyai, MORE DETAIL

Research Topics

Bioactive wound dressing using bacterial cellulose loaded with papain composite: Morphology, loading/release and antibacterial properties.
Asanarong, O., Quan, V. M., Boonrungsiman, S., & Sukyai, P.MORE DETAIL
Synthesis of novel poly (vinyl alcohol)/tamarind gum/bentonite-based composite films for drug delivery applications. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects
Qureshi, D., Behera, K. P., Mohanty, D., Mahapatra, S. K., Verma, S., Sukyai, P., … & Pal, K.MORE DETAIL
Xylanase pretreatment of energy cane enables facile cellulose nanocrystal isolation
Meesupthong, R., Yingkamhaeng, N., Nimchua, T., Pinmanee, P., Mussatto, S. I., Li, B., & Sukyai, P.MORE DETAIL
Biodegradation and thermal stability of bacterial cellulose as biomaterial: The relevance in biomedical applications. Polymer Degradation and Stability
Torgbo. S. and P. Sukyai.MORE DETAIL

Biorefinery and Valorization of Agricultural and Agro-Industrial Wastes

Biorefinery and valorization of agricultural and agro-industrial wastes

มุ้งเน้นงานวิจัยเพื่อเพิ่มมูลค่าของเสียและผลพลอยได้จากการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตรด้วยกระบวนการทางชีวภาพ งานวิจัยการปรับสภาพวัสดุลิกโนเซลลูโลส การสกัดสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ การย่อยวัสดุลิกโนเซลลูโลสด้วยเอนไซม์ และการผลิตสารชีวภัณฑ์มูลค่าสูงด้วยกระบวนการหมัก และงานวิจัยการผลิตเซลลูโลสและอนุพันธุ์ของเซลลูโลส เพื่อการประยุกต์ใช้เป็นส่วนผสมเชิงหน้าที่ในอาหาร และวัสดุขั้นสูงทางการแพทย์

Contact

รศ. ดร. ประกิต สุขใย

EMAIL prakit.s@ku.th
Dr. Weerachet Jittanit, MORE DETAIL

Research Topics

The effects of pasteurization by conventional and ohmic heating methods and concentration processes on the Madan (Garcinia schomburgkiana Pierre) juice properties
Khuenpet, K., Jittanit, W.MORE DETAIL
Potential of green seaweed Ulva rigida in Thailand for healthy snacks. Journal of Fisheries and Environment
Thunyawanichnondh, J., Suebsiri, N., Leartamonchaikul, S., Pimolsri, W., Jittanit, W., Charoensiddhi, S. MORE DETAIL
Ohmic heating effects on Listeria monocytogenes inactivation, and chemical, physical, and sensory characteristic alterations for vacuum packaged sausage during post pasteurization
Inmanee, P., Kamonpatana, P., Pirak, T.MORE DETAIL
High pressure processing for microbial inactivation and product quality enhancement
Dr. Wannasawat RatphitagsantiMORE DETAIL

Novel/Disruptive Process Technology

Novel and disruptive process technology

Contact

รศ. ดร. วีรเชษฐ์ จิตตาณิชย์

EMAIL weerachet.j@ku.ac.th
Dr. Rangrong Yoksan, Advanced Materials Innovation for Agricultural Supply Chain MORE DETAIL

Research Topics

Biopolymers And Bio-Based Materials, Bioplastics And Composites, Nanoparticles And Nanocapsules
Dr. Rangrong YoksanMORE DETAIL
Bio-Based/Synthetic Polymer Blends And Nanocomposites
Dr. Amporn SaneMORE DETAIL
Nano-Enabled Food Packaging And Safety, Cellulose-Based Nanocomposite, Cellulose Nanocrystal
Dr. Nattinee BumbudsanpharokeMORE DETAIL
Biodegradable Plastics For Packaging And Agriculture Uses, Bio-Composites From Agricultural Waste
Dr. Piyawanee JariyasakoolrojMORE DETAIL

Advanced Materials Innovation for Agricultural Supply Chain

Drive your business with facts and gain more power with information tools to enhance agri-food value chain. Our Business Innovation for Agro-Industry team is ready to provide a full spectrum of services for your strategic management, marketing research, customer relation management, production management and other types of business operations.

Contact

รศ. ดร. รังรอง ยกส้าน

EMAIL rangrong.y@ku.ac.th
Dr. Pawarin Tuntariyanond, Dr. Nantawan Therdthai, Dr. Lerpong Jarupan, Design for Well-Being MORE DETAIL

Research Topics

Innovation management and product development for textile and fashion
Dr. Pawarin TuntariyanondMORE DETAIL
Environmentally conscious packaging for well-being
Dr. Lerpong JarupanMORE DETAIL
Product design and development for well-being
Dr. Nantawan TherdthaiMORE DETAIL
Topic 4
Author NameMORE DETAIL

Design for Well-Being

The design for well-being research center aims to create research and innovation in the agricultural industry for health and well-being. By bringing researchers with multidisciplinary expertise to develop innovative research. Our center focuses on integrating agricultural related advanced scientific and technology research for well-being in nutrition, healthy food, medical textile, textile for health, protective clothing, activewear and smart clothing that boost human health and well-being.

Contact

ผศ. ดร. ปวริน ตันตริยานนท์ (ด้านผลิตภัณฑ์สิ่งทอ)
รศ. ดร. เลอพงศ์ จารุพันธ์ (ด้านบรรจุภัณฑ์)
รศ. ดร. นันทวัน เทอดไทย (ด้านผลิตภัณฑ์นวัตกรรมอาหาร)

EMAIL pawarin.s@ku.ac.th, lerpong.j@ku.ac.th, nantawan.t@ku.ac.th
Dr. Parthana Parthanadee, Innovation for agri-food value chain design and management MORE DETAIL

Research Topics

Factors Affecting the Elderly’s Adoption of Online Purchasing
Ajchara KessuvanMORE DETAIL
Drivers for continued use of a direct marketing channel: evidence from Thai farmers
Apichaya LilavanichakulMORE DETAIL
The study of cold storage and temperature-controlled transportation: A case study of a chain restaurant in Thailand
Pornthipa OngkunarukMORE DETAIL
Noise Trading Behavior Analysis in the Stock Exchange of Thailand
Tanachote BoonvorachoteMORE DETAIL
Digital Platform Assessment for the Development of Food Service Business Value Chain
Parthana ParthanadeeMORE DETAIL

Innovation for Agri-Food Value Chain Design and Management

นวัตกรรมการออกแบบและการจัดการห่วงโซ่มูลค่าของการเกษตรและอาหาร (Innovation for agri-food value chain design and management) ดำเนินการวิจัยในการออกแบบและพัฒนาการวิเคราะห์ข้อมูลด้วยระบบปัญญาประดิษฐ์ การวิจัยและพัฒนาเพื่อความเป็นเลิศของห่วงโซ่อุปทานของการเกษตรและอาหาร

Contact

รศ. ดร.ปรารถนา ปรารถนาดี

EMAIL parthana.p@ku.ac.th
Dr. Aussama Soontrunnrudrungsri, Advanced Sensory and Consumer Neuroscience MORE DETAIL

Advanced Sensory and Consumer Neuroscience

วิทยาการขั้นสูงทางประสาทสัมผัสและประสาทวิทยาศาสตร์ของผู้บริโภค (Advanced sensory and consumer neuroscience)

มุ่งเน้นงานวิจัยที่เป็นการบูรณการศาสตร์ทางด้านการทดสอบทางประสาทสัมผัสและประสาทวิทยาศาสตร์ของผู้บริโภค ทำให้เกิดความเข้าใจผู้บริโภคเชิงลึกและนำมาใช้ประโยชน์ในการออกแบบและพัฒนาผลิตภัณฑ์รวมถึงการจัดการและออกแบบกลยุทธ์ทางการตลาด

Contact

ผศ. ดร.อุศมา สุนทรนฤรังษี

EMAIL aussama.s@ku.th
Dr. Namfone Lumdubwong, Food Biomolecules and Functional Ingredients MORE DETAIL

Research Topics

Fat and oil in food
Dr. Namfone LumdubwongMORE DETAIL
Rice and rice starch
Dr. Namfone LumdubwongMORE DETAIL
Plant protein
Dr. Namfone LumdubwongMORE DETAIL

Food Biomolecules and Functional Ingredients

ชีวโมเลกุลของอาหารและส่วนผสมเชิงหน้าที่ (Food biomolecules and functional ingredients)

งานวิจัยด้านแหล่งโปรตีนทางเลือกในอุตสาหกรรมอาหาร ได้แก่ แมลง และแหล่งโปรตีนจากพืช เป็นต้น งานวิจัยด้านน้ำมันและไขมันในอาหาร งานวิจัยด้านข้าวและแป้งข้าว การพัฒนาส่วนผสมอาหารเชิงหน้าที่จากผลิตผลทางการเกษตร สมุนไพรและเครื่องเทศ รวมทั้ง งานวิจัยและพัฒนาเชื้อจุลินทรีย์กลุ่มโพรไบโอติกสารพรีไบโอติก และไมโครไบโอมในระบบทางเดินอาหารของมนุษย์

Contact

Assoc. Prof. Namfone Lumdubwong, Department of Food Science and Technology

EMAIL faginfl@ku.ac.th
Dr. Sudsai Trevanich, MORE DETAIL

Research Topics

A new single-tube platform of melting temperature curve analysis based on multiplex real-time PCR using EvaGreen for simultaneous screening detection of Shiga toxin-producing Escherichia coli, Salmonella spp. And Listeria monocytogenes in food.
Bundidamorn, D., Supawasit W., Trevanich, S.MORE DETAIL
Inactivation of Clostridium perfringens spores adhered onto stainless steel surface by agents used in clean-in-place procedure
Alzubeidi, Y.S., Udompijitkul, P., Talukdar, P.K., Sarker, M.R.MORE DETAIL
An assessment of antibacterial mode of action of chitosan on Listeria innocua cells using real-time HATR-FTIR spectroscopy
Tantala, J., Thumanu, K., Rachtanapun, C.MORE DETAIL
Two-step washing with commercial vegetable washing solutions, and electrolyzed oxidizing microbubbles water to decontaminate sweet basil and Thai mint: A case study
Klintham, P., Tongchitpakdee, S., Chinsirikul, W., Mahakarnchanakul, W.MORE DETAIL

Food Safety & Nutrition Security

ความปลอดภัยอาหารและความมั่นคงทางโภชนาการ (Food safety & nutrition security)

งานวิจัยความปลอดภัยของวัสดุสัมผัสอาหาร งานวิจัยด้านความปลอดภัยในกระบวนการแปรรูปอาหารที่ไม่ใช้ความร้อน และงานวิจัยด้านการกล่าวอ้างประโยชน์ทางสุขภาพของส่วนผสมเชิงหน้าที่ชนิดใหม่

Contact

รศ. ดร.สุดสาย ตรีวานิช

EMAIL fagisstn@ku.ac.th

Agro-Industrial Technology Research Focus

Factors Affecting the Elderly’s Adoption of Online PurchasingAjchara KessuvanMORE DETAIL
Noise Trading Behavior Analysis in the Stock Exchange of ThailandTanachote BoonvorachoteMORE DETAIL
Drivers for continued use of a direct marketing channel: evidence from Thai farmersApichaya LilavanichakulMORE DETAIL
Digital Platform Assessment for the Development of Food Service Business Value ChainParthana ParthanadeeMORE DETAIL
The study of cold storage and temperature-controlled transportation: A case study of a chain restaurant in ThailandPornthipa OngkunarukMORE DETAIL

Biotechnology Research Focus

Probiotics for healthAuthor Name MORE DETAIL
Thai Rice Malt for Thai citizenAuthor Name MORE DETAIL

Food Science & Technology Research Focus

Food SafetyAssoc.Prof.Sudsai TrevanichMORE DETAIL
Food Process InnovationAssoc.Prof.Weerachet JittanitMORE DETAIL
Rice & Rice ProductsAssoc.Prof.Namfone LamdubwongMORE DETAIL

Packaging & Materials Technology Research Focus

Packaging Design and DevelopmentAssoc. Prof. Lerpong JarupanMORE DETAIL
Packaging & Distribution Systems for Agro-IndustryAssoc.Prof. Vanee ChonhenchobMORE DETAIL
Food Contact Materials Research and TestingAssoc. Prof. Tunyarut JinKarn and Assoc. Prof. Amporn SaneMORE DETAIL
Bio-Based and Sustainable PackagingAssoc.Prof. Rangrong YoksanMORE DETAIL
Advanced Polymer Composite and Smart Packaging MaterialsProfessor Panuwat SuppakulMORE DETAIL

Product Development Research Focus

Experience Design for Product and ServiceAuthor Name MORE DETAIL
Food Product Shelf-Life Evaluation and ExtensionAuthor Name MORE DETAIL
Development of Innovative Non-food ProductAuthor Name MORE DETAIL
Development of Innovative Food ProductAuthor Name MORE DETAIL
Process developmentAuthor Name MORE DETAIL

Textile Science Research Focus

Textile SensoryAuthor Name MORE DETAIL
Performance textileAuthor Name MORE DETAIL
Eco-TextileAuthor Name MORE DETAIL
Fashion Business & MerchandisingAuthor NameMORE DETAIL
Mass CustomizationAuthor NameMORE DETAIL