Research
SPECIAL RESEARCH UNITS
The Faculty of Agro-Industry at Kasetsart University is driven to build knowledge through diverse backgrounds of the faculty members. Our research areas focus throughout agro-industry value chains to address society’s major challenges for well-being.
+ Advanced Materials Innovation for Agricultural Supply Chain
+ Advanced Sensory and Consumer Neuroscience
+ Biorefinery and Valorization of Agricultural and Agro-Industrial Wastes
+ Food Biomolecules and Functional Ingredients
+ Food Safety & Nutrition Security
+ Innovation for Agri-Food Value Chain Design and Management

Research Topics
Innovation for Agri-Food Value Chain Design and Management
นวัตกรรมการออกแบบและการจัดการห่วงโซ่มูลค่าของการเกษตรและอาหาร (Innovation for agri-food value chain design and management) ดำเนินการวิจัยในการออกแบบและพัฒนาการวิเคราะห์ข้อมูลด้วยระบบปัญญาประดิษฐ์ การวิจัยและพัฒนาเพื่อความเป็นเลิศของห่วงโซ่อุปทานของการเกษตรและอาหาร
Contact
รศ. ดร.ปรารถนา ปรารถนาดี
Advanced Sensory and Consumer Neuroscience
วิทยาการขั้นสูงทางประสาทสัมผัสและประสาทวิทยาศาสตร์ของผู้บริโภค (Advanced sensory and consumer neuroscience)
มุ่งเน้นงานวิจัยที่เป็นการบูรณการศาสตร์ทางด้านการทดสอบทางประสาทสัมผัสและประสาทวิทยาศาสตร์ของผู้บริโภค ทำให้เกิดความเข้าใจผู้บริโภคเชิงลึกและนำมาใช้ประโยชน์ในการออกแบบและพัฒนาผลิตภัณฑ์รวมถึงการจัดการและออกแบบกลยุทธ์ทางการตลาด
Contact
ผศ. ดร.อุศมา สุนทรนฤรังษี
Research Topics
Biorefinery and Valorization of Agricultural and Agro-Industrial Wastes
Biorefinery and valorization of agricultural and agro-industrial wastes
มุ้งเน้นงานวิจัยเพื่อเพิ่มมูลค่าของเสียและผลพลอยได้จากการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตรด้วยกระบวนการทางชีวภาพ งานวิจัยการปรับสภาพวัสดุลิกโนเซลลูโลส การสกัดสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ การย่อยวัสดุลิกโนเซลลูโลสด้วยเอนไซม์ และการผลิตสารชีวภัณฑ์มูลค่าสูงด้วยกระบวนการหมัก และงานวิจัยการผลิตเซลลูโลสและอนุพันธุ์ของเซลลูโลส เพื่อการประยุกต์ใช้เป็นส่วนผสมเชิงหน้าที่ในอาหาร และวัสดุขั้นสูงทางการแพทย์
Contact
รศ. ดร. ประกิต สุขใย
Research Topics
Novel/Disruptive Process Technology
Novel and disruptive process technology
Contact
รศ. ดร. วีรเชษฐ์ จิตตาณิชย์
Research Topics
Advanced Materials Innovation for Agricultural Supply Chain
Drive your business with facts and gain more power with information tools to enhance agri-food value chain. Our Business Innovation for Agro-Industry team is ready to provide a full spectrum of services for your strategic management, marketing research, customer relation management, production management and other types of business operations.
Contact
รศ. ดร. รังรอง ยกส้าน
Research Topics
Design for Well-Being
The design for well-being research center aims to create research and innovation in the agricultural industry for health and well-being. By bringing researchers with multidisciplinary expertise to develop innovative research. Our center focuses on integrating agricultural related advanced scientific and technology research for well-being in nutrition, healthy food, medical textile, textile for health, protective clothing, activewear and smart clothing that boost human health and well-being.
Contact
ผศ. ดร. ปวริน ตันตริยานนท์ (ด้านผลิตภัณฑ์สิ่งทอ)รศ. ดร. เลอพงศ์ จารุพันธ์ (ด้านบรรจุภัณฑ์)
รศ. ดร. นันทวัน เทอดไทย (ด้านผลิตภัณฑ์นวัตกรรมอาหาร)

Research Topics
Food Biomolecules and Functional Ingredients
ชีวโมเลกุลของอาหารและส่วนผสมเชิงหน้าที่ (Food biomolecules and functional ingredients)
งานวิจัยด้านแหล่งโปรตีนทางเลือกในอุตสาหกรรมอาหาร ได้แก่ แมลง และแหล่งโปรตีนจากพืช เป็นต้น งานวิจัยด้านน้ำมันและไขมันในอาหาร งานวิจัยด้านข้าวและแป้งข้าว การพัฒนาส่วนผสมอาหารเชิงหน้าที่จากผลิตผลทางการเกษตร สมุนไพรและเครื่องเทศ รวมทั้ง งานวิจัยและพัฒนาเชื้อจุลินทรีย์กลุ่มโพรไบโอติกสารพรีไบโอติก และไมโครไบโอมในระบบทางเดินอาหารของมนุษย์
Contact
Assoc. Prof. Namfone Lumdubwong, Department of Food Science and Technology
Research Topics
Food Safety & Nutrition Security
ความปลอดภัยอาหารและความมั่นคงทางโภชนาการ (Food safety & nutrition security)
งานวิจัยความปลอดภัยของวัสดุสัมผัสอาหาร งานวิจัยด้านความปลอดภัยในกระบวนการแปรรูปอาหารที่ไม่ใช้ความร้อน และงานวิจัยด้านการกล่าวอ้างประโยชน์ทางสุขภาพของส่วนผสมเชิงหน้าที่ชนิดใหม่